
Aktif yatırım ve pasif yatırım nedir?
- 14 Dakikalık okuma
- 17 Eyl 2024
Anahtar Bilgiler
- Yatırımcıların yaklaşımı, yatırımdan beklentilere ve risk toleransına göre değişir.
- Aktif yatırım genellikle kısa vadeli getirilere odaklanan ve güncel fırsatları değerlendirmeyi amaçlayan yatırım stratejisidir.
- Pasif yatırım uzun vadeli birikim amacı taşıyan, “al ve tut” yaklaşımı izleyen bir yatırım stratejisidir.
- Yatırım stratejisi, farklı portföy çeşitleriyle doğrudan ilişkilenir.
Selam Paparalı! Arkadaş ortamındayken kendini iki kavramın tartışması içinde bulabilirsin: Aktif yatırım ve pasif yatırım. Yatırım kelimesi, geleceğe odaklandığından ve yarın için birikim yapmakla özdeşleştiğinden genel olarak pasif bir çağrışım oluştursa da borsa yatırımlarını düşündüğümüzde bu bir zorunluluk değildir.
Özellikle yatırım konularına, piyasaları anlamaya çok ilgiliysen ve günlük olarak hisse piyasalarına ayırabilecek bir vaktin varsa genelde aktif bir yatırım stratejisi benimsemeyi seçersin. Tasarruf hedeflerin gelecekte daha iyi bir hayat kurmaya odaklanıyorsa ve harcama ihtiyaçların değişkenlik göstermiyorsa, bir başka deyişle sabit bir kazanç ve giderin varsa pasif yatırım sana daha yakındır. Elbette bu tercihler, yatırım süreçlerinden beklentilerine göre değişebilir ve her iki yaklaşım da çeşitli avantaj ve dezavantajlar barındırır.
Bu yazımızda aktif yatırım ve pasif yatırım nedir, aktif ve pasif yatırım arasındaki farklar nelerdir gibi sorularının yanıtlarını araştıracağız. İki yatırımcılık yaklaşımının avantajlarını ve dezavantajlarını listeleyip, hangisini seçmenin senin için daha uygun olacağını bulmanı kolaylaştıracak ipuçlarına değineceğiz. O zaman yolculuğumuz başlasın!
Aktif yatırım nedir?
Aktif yatırım, yatırımcıların alım satım faaliyetlerini sürdürdüğü, aktif olarak piyasaları takip ettiği ve fırsatları düzenli olarak araştırdığı bir yatırım stratejisidir. Genel anlamıyla aktif yatırımın kısa vadeli getirilere odaklandığı söylenebilir. Uzun vadeli değer kazanma potansiyeline inanmaktan çok, hisse senetlerindeki güncel fırsatları takip etmek ve tam zamanında değerlendirmek üzerine kurulur.
Eğer portföyünü her gün gözden geçiriyor, iş dünyası ve ekonomi haberlerini yakından takip ediyor, hisselerindeki değer kayıplarında ya da yükselen hisseler gördüğünde hemen eyleme geçiyorsan, bu durum yüksek olasılıkla aktif bir yatırım stratejisi benimsediğin anlamına gelir.
Aktif yatırımın avantajları ve dezavantajları
Aktif ya da pasif, benimsediğin yatırım stratejisinin çeşitli avantaj ve dezavantajları vardır. Aktif yatırımın avantajları, aşağıdaki gibi sıralanabilir.
-
Kısa vadeli tasarruflar
Bir yönüyle, aktif yatırımcılığı yatırımdan çok ticaret olarak adlandırmak daha doğru olur. Zira aktif yatırımcılar, kısa vadeli ticaret fırsatlarından yararlanmak için güncel gelişmeleri yakından izler ve strateji ve aksiyonlarını anlık olarak belirler. Aktif yatırımcılar, hisse senedi fiyatlarındaki dalgalanmaları değerlendirerek yatırdıkları tutarları artırma fırsatı yakalayabilir. -
Esneklik
Aktif yatırımcılar, piyasayı yakından takip ettikleri için ne zaman ne yapmaları gerektiğine daha kolay karar verebilir. Örneğin değeri düşük hisse senetlerini pasif yatırımcılardan daha önce keşfederek satın alabilir, riskleri önden sezerek gerektiğinde bu hisseleri ellerinden çıkarabilir. -
Daha çevik portföy yönetimi
Esneklik maddesiyle uyumlu bir biçimde, aktif yatırımcılar portföylerine de daha çok hakimdir ve güncel koşulları izleyerek yatırım portföylerini hızla güncelleyebilirler. Aktif yatırım, bu stratejiyi tercih edenlere çeviklik kazandırır.
Aktif yatırım stratejisinin dezavantajlarını da aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
-
İşlem maliyetleri
Aktif yatırımcılığı tercih ettiğinde, hisse alım satım işlemlerinizi günlük bazda gerçekleştirmen olasıdır. Her işlemde işlem ücreti ödeyeceğini varsayarsak, nadiren işlem gerçekleştiren pasif yatırımcılara kıyasla daha çok maliyetler karşılaşırsın. -
Daha çok risk
Günlük değişimlerden hareketle yatırım kararları vermek ve piyasalar içinde aktif olarak var olmak, kısa vadeli getiri olasılığını artırdığı ölçüde seni risklere de daha açık hâle getirir. Yüksek getiri sağlayacağını düşündüğün herhangi bir yatırımı yapmak konusunda özgürsündür fakat bu kararı aldığında, riskleri de göze almış olursun.
Pasif yatırım nedir?
Pasif yatırım stratejisini benimsiyorsan, kısa vadeli tasarruflardansa uzun vadeli yatırımlara odaklanırsın. Alım satım eylemlerini sınırlayarak yatırım süreçlerini en az maliyetli hale getirir, uzun vadede sana daha büyük faydalar getirecek bir strateji izlersin. Hisse senetlerini alır ve tutar, olağanüstü bir durum olmadığı müddetçe belirlediğin vade içinde satmazsın. Elbette böyle bir durumda hisse senedi piyasalarının ve borsaların tüm hareketlerini takip etme gibi bir zorunluluğun kalmaz.
Pasif yatırımın avantajları ve dezavantajları
Unutma, pratikte avantajları olsa ve seni bazı yükümlülüklerden kurtarsa da pasif yatırımın dezavantajları da vardır. Pasif yatırımın avantajları aşağıdaki maddelerle sıralanabilir:
-
Düşük maliyetler
Söylediğimiz gibi, alım satım miktarlarını azalttığın için işlem ücreti maliyetlerini de azaltır, yatırımı daha az maliyetli bir uğraş haline getirirsin. -
Daha az risk
Büyük oynamayacağın ve istikrarı yüksek yatırım enstrümanlarını kullanacağın için aldığın risk de dengeli olur ve birikimlerini tehlikeye atacak bir durumla karşılaşmazsın. -
Daha az vergi yükü
Yatırımlardan elde ettiğin gelirlerin de vergiye tabi tutulacağını biliyorsun. Pasif yatırım yaparak daha uzun vadeli bir strateji izlediğinde yapacağın sınırlı sayıdaki alım ve satım işlemi, yatırımla ilgili vergileri azaltmana yardımcı olur.
Pasif yatırımın dezavantajları arasında ise aşağıdaki maddeler öne çıkar:
-
Sürprizlerle karşılaşmazsın
Aktif yatırımcılığın cazip gelen yönlerinden biri de sürprizlerdir. Karşılaştığın sürprizler tasarruflarını kısa vadede artırmana olanak tanısa da aldığın risk de bir o kadar büyük olur. Oysa pasif yatırımda beklentiler ve tahminler uzun vadede şaşırtıcı sonuçlar yaratmaz. -
Esnekliğin azalır
Aktif yatırımcılar hisse senetleriyle münferit olarak ilgilenir, pasif yatırımcılar ise endeks fonları gibi maliyetleri azaltan ve kendi kendini yönetebilen yapılara yatırım yapar. Bu durum pasif yatırımcılara oldukça az bir alan verir, bu da yatırımcıların esnekliğini azaltır. -
Daha az risk, daha az tasarruf
Risklerin azaldığı için yüksek olasılıkla belirlediğin vadede elde edeceğin tasarruflar da limitli kalır.
Hangisini seçmeliyim?
Evet Paparalı, bu soru biraz kritik. Yukarıdaki avantaj ve dezavantajları sıralarken aklında mutlaka bir şeyler canlanmıştır diye düşünüyoruz. Bu kararı vermeden önce ilk olarak portföy nedir, portföy türleri nelerdir gibi soruların yanıtlarını verdiğimiz şu yazımıza göz atmak isteyebilirsin. Zira agresif portföy, savunmacı portföy, gelir odaklı portföy, spekülatif portföy gibi kavramlar da aktif ve pasif yatırımla doğrudan ilişkilenir. Hisse piyasalarında dahi olsa yatırım yapmayı gelecek odaklı bir strateji olarak düşünüyorsan pasif yatırım senin için daha uygun bir yöntem gibi görünüyor. Yine de aktif yatırıma yaklaşacağın, finansal piyasaları yakından takip edip yatırım kararlarını gelişmelere göre verebileceğin, ortalarda bir noktada konumlanan bir strateji de benimseyebilirsin.
Hangi modeli seçersen seç risklerin her zaman olduğunu, tüm yaklaşımların farklı avantajlar ve dezavantajlar içerdiğini unutma.
Papara Yatırım Hesabınla risk toleransına göre Amerikan borsalarına yatırım yapmaya başla!
Papara Yatırım Hesabı, Nasdaq ve NYSE Amerikan borsalarına yatırım yapmanı, sevdiğin şirketlerin hisselerine sahip olmanı, dünyanın geleceğini belirleyen iş modellerinin ortaklarından biri olmanı mümkün kılar. Paparalıysan ve kimliğini doğruladıysan, Papara Yatırım Hesabını dakikalar içinde açabilirsin.
Papara Yatırım Hesabını açarken Uygunluk Testiyle karşılaşacaksın. Sermaye Piyasası Kurulunun yatırım süreçlerine başlayacak herkesten talep ettiği bu form, senin risk iştahını ölçmen, ne kadar risk alabileceğini görmen için önem arz eder. Papara Yatırım Hesabını açarken de nasıl bir yatırım hesabı açacağına karar verebilirsin.
Papara web sitesi, uygulaması, blog ve sosyal medya hesaplarında yer alan tüm paylaşımlar, duyurular ve sektör verileri bilgilendirme amacıyla yayımlanmaktadır. Paylaşımlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Bahsi geçen piyasa, sektör ve şirket verileri içeriğin hazırlandığı tarihe ait olup, güncel piyasa verilerini yansıtmayabilir. Paylaşılan sektör ve şirket bilgileri halka açık kaynaklardan temin edilmiş olup, bu kaynaklardaki verilerin eksik veya hatalı olmasından doğabilecek zararlardan Papara Elektronik Para A.Ş. sorumlu değildir.
- Endeks nedir, ne işe yarar?
- Piyasa değeri nedir, neden önemlidir?
- Hisse nasıl alınır? 4 adımda hisse alımı
- Nasdaq nedir? Nasdaq’a dair bilmen gereken her şey
- Fiyat / kazanç oranı nedir?
- Temel analiz ve teknik analiz nedir, nasıl yapılır?
- Ayı ve Boğa Piyasaları Hakkında Her Şey
- Halka arz nedir? Yatırımcı için neden önemlidir?
- Temettüye Dair Bilmen Gereken Her Şey
- Hisse senedi ne zaman alınır, ne zaman satılır?
- Hisse senedi yatırımı ve ticareti arasındaki farklar nelerdir?
- Aktif yatırım ve pasif yatırım nedir?
- Parça hisse senedi nedir?
- Hisse senedi nedir? Hisse senedi çeşitleri nelerdir?
- Borsa riskleri nelerdir? Borsaya yatırım riskli midir?
- Borsa nedir, borsa çeşitleri nelerdir?
- Blue chip hisse nedir, özellikleri nelerdir?
- Borsada emir tipleri nelerdir?
- Buy the dip nedir?
- Devre kesici nedir, ne zaman uygulanır?
- Hisse bölünmesine dair bilmen gerekenler
- Meme hisseleri: Tanım, örnekler ve daha fazlası
- Aktif kârlılık ve özsermaye kârlılığı nedir? Tanım, formül ve daha fazlası
- Volatilite nedir? Yatırımcı için anlamı nedir, neden önemlidir?
- Çeyrek raporu analizi nasıl yapılır?
- Fed nedir? Fed kararları piyasaları nasıl etkiler?
- Portföy nedir? Yatırım portföyü nasıl yapılır?
- İleri seviye temel analiz: Bilanço, gelir tablosu ve nakit akışı analizi
- Finansal tabloları anlamak: Yatırımcılar için en önemli gösterge ve oranlar
- Finansal krizler borsaları nasıl etkiler? Finansal krizler ve borsa üzerindeki etkileri
- Ekonomik veriler ve piyasaya etkileri: İstihdam, enflasyon, büyüme
- Analist tahminleri nasıl yorumlanır?
- Delisting nedir? Şirketlerin hisse senetleri ne zaman borsadan çıkarılır?
- Makroekonomik veriler nedir, yatırımcılar için neden önemlidir?
- Pareto ilkesi nedir? Pareto ilkesi yatırımda nasıl uygulanır?