Fiyat / kazanç oranı nedir?

Fiyat / kazanç oranı nedir?

  • 13 Dakikalık okuma
  • 30 Eyl 2024

Anahtar Bilgiler

  • Fiyat kazanç oranı, yatırımcıların 1 dolar kazanç için hisse başına ne kadar ödeyeceğini ifade eden orandır.
  • Fiyat kazanç oranı, bir şirketin hisse senetlerinin aşırı ya da düşük değerli olup olmadığını belirlemek için kullanılır.
  • Bir şirketin F/K oranı yüksekse şu sonuçlara varılabilir: Şirketin kâr potansiyeli yüksektir ya da kârlılığı düşük olsa dahi yatırımcı gözündeki algısı pozitiftir.

Selam Paparalı, yatırımcılık kapsamlı ve emek isteyen bir iş, bunu biliyorsun. Daha iyi yatırım kararları verebilmek için analizleri nasıl yorumlaman gerektiğin üzerine çalışman, kavramlar konusunda derinleşmen gerekir. Papara olarak Amerikan borsalarına yatırım yapmanı kolaylaştırmakla kalmıyor, hazırladığımız içeriklerle yatırım terimlerine dair bilgini de artırıyoruz.

Bugün konumuz fiyat / kazanç oranı. İngilizcede “price/earnings ratio” olarak adlandırılan ve F/K oranı olarak kısaltılan bu oranın ne anlama geldiğini, neden önemli olduğunu, F/K oranı formülüyle nasıl hesaplanacağını anlatacağız. Hazırsan başlayalım.

Fiyat / kazanç oranı nedir?

Fiyat kazanç oranı, yatırımcıların 1 dolar kazanç için hisse başına ne kadar ödeyeceğini ifade eden orandır. Yatırımcılar, bir şirketin hissesine yatırım yapıp yapmamaya karar verirken bu oranı kullanır. Yatırımcılara bir şirketin ne kadar değerli olduğunu söyleyen bu oran, basitçe, son 12 ay gibi belirli bir periyotta şirketin hisse senedi fiyatının hisse başına kazancına bölünmesiyle elde edilir. Merak etme, yazının ilerleyen bölümlerinde bir örnekle açıkladığımızda konu biraz daha netleşecek.

Fiyat / kazanç oranı hesaplanırken baz alınan periyot, elde edilen oranların isimlerini de değiştirir. Örneğin F/K oranı önceki çeyreklerde açıklanan finansal sonuçlara göre hesaplandığında takip eden F/K oranı (trailing P/E) olarak adlandırılır. F/K oranı ilerleyen çeyreklerde elde edilecek net gelirlere ilişkin tahminler üzerinden hesaplandığında elde edilen oran gelecekteki F/K oranı (future P/E ratio) olarak adlandırılır.

Yatırımcılar, fiyat kazanç oranından bir şirketin aşırı ya da düşük değerli olup olmadığını belirlemek için yararlanır.

Fiyat kazanç oranı nasıl hesaplanır?

Fiyat kazanç oranını hesaplamak için söz konusu şirketin bir hissesinin son değerini ve son çeyrek raporundaki hisse başına kazanç oranını bilmen gerekir.

  • “Hisse başına kazanç nedir?” dediğini duyar gibiyiz. Hisse başına kazanç (earnings per share | EBS) bir şirketin son çeyrekteki net kârının piyasadaki toplam hisse senedi sayısına oranıdır.

Son değeri hisse başına kazanç oranında böldüğünde takip eden (trailing) F/K oranını elde edersin.

Fiyat kazanç oranı örneği

Örneğin haziran itibarıyla Meta'nın (META) fiyat kazanç oranının 52,2 olduğu görülüyor. Bir Apple hissesinin haziran itibarıyla F/K oranı ise 41,8 olarak ölçülüyor. Bu şu anlama geliyor: Yatırımcılar bir Meta hissesinden 1 dolar kâr etmek için 41,8 dolar ödemeye razıyken, Apple’dan 1 dolar kâr etmek için 21,8 doları gözden çıkarıyor.

Fiyat kazanç oranı nasıl hesaplanır sorusunun yanıtını bir önceki paragrafta verdik. Unutma, hisse fiyatları her gün değişebilir.

Fiyat kazanç oranı ne anlama gelir?

Fiyat kazanç oranı yatırımcıların ve analistlerin bir hisse senedinin değerlemesini belirlemek için kullandığı en yaygın araçlardan biridir. Bir şirketin F/K oranı aynı endüstride faaliyet gösteren diğer şirketlerin hisse senetleriyle ya da S&P 500 Endeksi gibi daha geniş ölçekli pazarın F/K oranıyla kıyaslanabilir.

Bir şirketin F/K oranı yüksekse buradan iki sonuç çıkarılabilir: Şirket daha büyük kâr potansiyelleri barındırdığı için yatırımcılar 1 dolar kazanç başına daha çok ödemeye razıdırlar. Diğer yandan şirketin yatırımcı için kârlılığı düşük olsa dahi yatırımcı üzerindeki algısı pozitiftir.

Genel olarak fiyat kazanç oranı yüksek hisseler yatırımcıların o şirketten daha düşük F/K oranına sahip şirketlere kıyasla gelecekte daha yüksek kazanç beklediklerini gösterir. Düşük bir F/K oranı ise bir şirketin şu anda değerinin düşük olabileceğini veya şirketin geçmiş eğilimlerine göre son derece iyi durumda olduğuna işaret edebilir. Eğer şirketler hisse başına zarar beyan ederse, F/K oranı negatif çıkar ki bu durumda değerleme belirlemek ya da gelecek tahmininde bulunmak için F/K oranı hesaplamak pek yaygın değildir.

Unutma, F/K oranı hesaplarken kullandığın hisse değerleri her zaman gerçek değeri göstermeyebilir. Bazen piyasaların anlık dalgalanması fiyatları olduğundan daha düşük ya da yüksek noktalara çekebilir. Ya da Fed faiz kararı gibi gelişmelerin piyasalara olan etkilerinin kabullenilmesi ve yatırımcılar tarafından anlaşılması zaman alabilir.

Papara Yatırım Hesabınla yatırımlara hemen başla

Paparalı, Papara Yatırım Hesabında ilgilendiğin hisselerin fiyat / kazanç oranlarını görebileceğini biliyor muydun? Ayrıca yatırım süreçlerini kolaylaştıracak açılış, günlük en yüksek, günlük en düşük, önceki kapanış, piyasa değeri, 52 hafta en yüksek ve en düşük, hisse başına kâr gibi göstergelere de kolaylıkla erişebilirsin.

Papara Yatırım Hesabınla, Nasdaq ve NYSE Amerikan borsalarında Apple, Amazon, Tesla, Meta, Google gibi şirketlerin hisselerini alıp satabilirsin. Üstelik bunu yapman için büyük yatırım bütçelerine ihtiyaç duymazsın. Tasarrufun ne olursa olsun, sevdiğin şirketlerin ortağı olabilir, temettü dağıtan şirketlerden temettü payı elde edebilir, finansal piyasalara aktif olarak katılarak geleceğe yatırım yapmanın yenilikçi bir yolunu bulabilirsin.

Papara Yatırım Hesabını açmak için başka bir uygulama indirmen gerekmez. Papara’nın alıştığın arayüzünde Papara Yatırım Hesabını dakikalar içinde açabilir, dünyaca ünlü şirketlerin hisse senetlerine erişebilirsin. Henüz Paparalı değil misin? Aşağıdaki butona dokunarak hesabını saniyeler içinde açabilir, Yatırım Hesabı ile yatırım dünyasına Papara deneyimi ile adım atabilirsin!

Papara Yatırım Hesabı Aç!

 

Sorumluluk Beyanı

Papara web sitesi, uygulaması, blog ve sosyal medya hesaplarında yer alan tüm paylaşımlar, duyurular ve sektör verileri bilgilendirme amacıyla yayımlanmaktadır. Paylaşımlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Bahsi geçen piyasa, sektör ve şirket verileri içeriğin hazırlandığı tarihe ait olup, güncel piyasa verilerini yansıtmayabilir. Paylaşılan sektör ve şirket bilgileri halka açık kaynaklardan temin edilmiş olup, bu kaynaklardaki verilerin eksik veya hatalı olmasından doğabilecek zararlardan Papara Elektronik Para A.Ş. sorumlu değildir.