Temettüye Dair Bilmen Gereken Her Şey

Temettüye Dair Bilmen Gereken Her Şey

  • 14 Dakikalık okuma
  • 17 Eyl 2024

Anahtar Bilgiler

  • Yatırımcılar ve şirketler arasındaki ilişki, karşılıklı güven üzerine temellenir.
  • Temettü, şirketlerin kazançlarının bir kısmını, belirli dönemlerde uygun hissedarlara payları ölçüsünde dağıtmasıdır.
  • Şirketlerin büyük çoğunluğu temettü ödemez, temettü ödeyen şirketler genelde istikrarlı, büyük ve köklü şirketlerdir.
  • Temettüye hak kazanabilmek için, temettü dağıtan şirketin hisse senetlerini, ex-dividend date olarak adlandırılan tarihten önce elde tutmak gerekir.

Selam Paparalı! Her yatırımcının amacı birikimlerini akıllı bir yolla değerlendirmek ve uzun vadede yatırımlarının karşılığını ek tasarruflar olarak geri almaktır. Borsalarda işlem yapan uzun vade yatırımcıları pasif geliri öncelikli hedefleri arasında görmese de temettü kavramı yatırımcıların küçük birikimlerle kısa vadede de pasif tasarruflar elde edebilmelerine olanak tanır.

Yatırım süreçlerinde şirketlerle yatırımcılar arasında kurulan ilişki bir güven ilişkisidir. Bazı şirketler, bu yazının devamında değineceğimiz bazı amaçlarla zaman zaman yatırımcılarına kâr payı dağıtır. Böylece bu güven ilişkisi tazelenmiş, kazançların bir kısmı tüm uygun hissedarlar arasında pay edilmiş olur. Düzenli temettü, düzenli pasif tasarruf anlamına gelir ve yatırımcılara uzun vadeli hedeflerinin yanı sıra kısa vadelerde de kazanım elde etme olanağı sunar.

Bu yazıda çok merak ettiğini düşündüğümüz bir kavrama dair bilmen gerekenleri özetleyeceğiz. Temettü kavramının ne olduğuna odaklanacak, şirketlerin temettü dağıtma sebeplerini yakından inceleyecek, son dönemin popüler kavramlarından biri olan temettü emekliliğine değineceğiz. Ayrıca 2025 içinde düzenli temettü dağıtan NYSE ve Nasdaq şirketlerinin temettü takvimlerine dair bilgileri de bu yazıda bulabileceksin. Başlıyoruz!

Temettü nedir?

Kısaca temettü tanımı yapmak gerekirse, temettü bir şirketin kazançlarının bir kısmının, şirketin yönetim kurulu tarafından belirlenen bir hissedar sınıfına dağıtılmasıdır. Temettü ödeyen şirketlerin hissedarları, yani temettü ödeyen şirketlerde hisse sahibi olan yatırımcılar, hisse senedine temettü hak ediş tarihinden önce sahip oldukları sürece çoğunlukla bu uygun hissedar sınıfında yer alır. Temettü hak ediş tarihi, “ex-dividend date” olarak bilinir ve temettü alabilmek için bu tarihten önce ilgili şirketin hisselerine sahip olman gerekir. Temettüler, çoğunlukla nakit olarak dağıtılır.
 

Şirketler neden temettü dağıtır?

Öncelikle her şirketin, hatta şirketlerin çoğunluğunun temettü dağıtmadığını bilmelisin. Kârlarını işlerine yatırmak isteyen şirketler temettü ödemeyi tercih etmez. Temettü veren şirketler çoğunlukla daha öngörülebilir kârları olan, daha büyük, köklü şirketlerdir.

Petrol ve akaryakıt şirketlerinin, bankaların ve finansal kuruluşların, sağlık ve ilaç şirketlerinin temettü ödemeye daha eğilimli olduğu görülür. Ayrıca gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO) olarak kurulan şirketler de temettü ödeyebilir.

  • Şirketler, hissedarın servetlerini büyüme dışında da artırmak için temettü ödemeyi tercih eder.
  • Düzenli temettü ödeyen şirketlerin son birkaç on yılda en istikrarlı şirketler arasında yer aldığının görüldüğünü söyleyen verilere ulaşılabilir.
  • Temettü ödeyen şirketler yatırımcıları da cezbeder ve hisse senetlerine talebi artırır.
  • Yatırımcılar ayrıca temettü ödemelerini şirketlerin gücünün, finansal istikrarının bir işareti olarak görürler.
  • Temettü, şirketin gelecekteki performansına ve hedeflerine yönelik beklentilerine dair net bir mesaj içerir. Temettü, finansal gücün sağlam bir göstergesi olarak konumlanır.
  • Geçmişinde düzenli temettü ödemesi olan bir şirket, bu politikasında bir değişikliğe giderse hisse fiyatları bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Örneğin AT&T, 1 Şubat 2022’de yıllık temettüsünü yarıya indirdiğinde, hisseleri %4 değer kaybetti.

Temettü nasıl alınır?

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi, bir şirketten temettü ödemesi alabilmenin ilk adımı, o şirketin hisselerini hak ediş tarihinden önce elde tutmayı gerektirir. Bu noktada temettü dağıtan şirketleri belirlemen, hisse başına temettü oranlarına göre en iyi alternatifleri seçmen ve yatırımlarını bu şirketlere kanalize etmen gerekir. Aşağıdaki tarihleri aklında bulundurman, temettü ödemelerini kaçırmaman için önemlidir.

  • İlan / beyan tarihi

    Temettüler, ilan tarihinde şirket yönetimi tarafından duyurulur ve bu durumun ödemelere geçilmeden önce hissedarlar tarafından onaylanması gerekir.
  • Hak ediş tarihi

    Yukarıda bunu kısaca özetlediğimiz için burada bir örnekle somutlaştıralım. Örneğin bir hisse senedinin hak ediş tarihi 5 Ekim 2022 olarak belirlendiyse, bu tarihte ya da sonrasında bu hisselere sahip olan yatırımcılar temettüden yararlanamaz.
  • Kayıt tarihi

    Kayıt tarihi, şirket tarafından hangi hissedarların temettü almaya uygun olduğunun belirlendiği son tarihtir.
  • Ödeme tarihi

    Bu tarihte şirketlerin temettü ödemeleri, yatırımcıların hesaplarına geçer.

Temettü nasıl hesaplanır?

Örneğin Nasdaq borsasında faaliyet gösteren Air Products and Chemicals (APD), 2022'de yıllık temettü miktarını 6,48 dolar olarak belirlemiştir ve her çeyrekte hisse başına 1,62 dolar olacak biçimde kâr payı dağıtır. Bu şirketin hissesinden elinde 10 adet olan bir yatırımcıysan, bu şirketin temettülerinden bir çeyrekte elde edeceğin brüt gelir 1,62x10’dan 16,20 dolardır. Yıllık brüt temettü miktarı ise 6,48x10’dan 64,80 dolar olarak hesaplanır. Bunun brüt rakam olduğunu ve vergilerle kesintiler yaşanabileceğini bilmelisin.

  • Temettü verimi

    Dividend yield olarak adlandırılan temettü verimi, bir şirketin hisse senedi fiyatına göre her yıl temettü olarak ne kadar ödediğini gösteren bir orandır. Temettü hisselerine karar verirken bu oranı da bir gösterge olarak kullanabilirsin.

Temettü hisseleri nelerdir?

Her şirket her yıl temettü dağıtmaz ya da yıl içinde temettü politikalarında değişikliğe gidebilir. Bu verilerin her zaman değişebileceğini bilmen, temettü yatırımı yapmadan önce en güncel temettü dağıtan şirketlere bakman gerekir.

  • Apple, Microsoft, Pepsi, Intel, Qualcomm, NVIDIA gibi şirketler, Aralık 2024 itibarıyla Nasdaq borsasında öne çıkan, tanınan temettü hisseleri arasında sayılabilir.
  • 3M, Philip Morris, Chevron, Pfizer gibi şirketler, Aralık 2024 itibarıyla temettü verimi en yüksek NYSE şirketleri arasında yer alır

Temettü emekliliği nedir?

Temettü emekliliği, bugün belirlediğin güvenli temettü hisselerini 10 yıl gibi vadelerde elinde tutmanı ve uzun vadenin sonunda hatrı sayılır bir tasarruf elde etmeni tanımlayan bir kavramdır. Temettünün bir pasif tasarruf kaynağı olduğunu belirttik. Eğer risk iştahı düşük bir yatırımcıysan, yani daha güvenilir şirketlere uzun vadeli yatırımlar yapmak istiyorsan, temettü emekliliği kavramını mutlaka duymuşsundur.

Eğer yatırım sürecin boyunca, temettü gelirlerini ana parana, yatırım sermayene eklersen, söz konusu şirkette sahip olduğun hisse sayısı artar. Temettü hak edişlerin elindeki hisse sayısına göre hesaplandığından, hisse sayısı arttıkça her yıl elde edeceğin toplam temettü ödemesi miktarı da artar. Şirketin her yıl büyüyeceğini ve temettü politikasında artışa gideceğini varsaydığımızda ortaya çıkan birikim miktarı, bir emeklilik fonu gibi toplu bir paraya dönüşür.

Tabii burada şirketlerin temettü politikalarını her zaman değiştirebileceğini, politik ve ekonomik koşulların şirketlerin iş modellerine, büyümelerine ve kârlılığına olumsuz etki edebileceğini hatırlatalım.

Temettü takvimi 2025

Temettü takvimleri, ilgili borsaların internet sitelerinde ya da yatırım odaklı yayıncıların sayfalarında yayımlanır. Örneğin; Nasdaq borsasındaki temettü hisselerini görmek ve temettü takvimlerine ulaşmak istersen bu bağlantıyı ziyaret edebilirsin. NYSE ve diğer dünya borsalarındaki temettü hak ediş tarihlerini, temettü verim oranlarını ve hisse başına temettü paylarını görmek için şu adresi inceleyebilirsin.

Papara Yatırım Hesabınla Amerikan Borsalarındaki Temettü Hisselerine Ulaş

Papara Yatırım Hesabı, New York Menkul Kıymetler Borsası ve Nasdaq’ta işlem gören dünyaca ünlü şirketlerin hisselerine yatırım yapabileceğin bir yatırım hesabıdır. Papara Yatırım Hesabına Papara hesabından aktaracağın bakiyeleri anında dolara dönüştürebilir, 1 dolar ile dahi yatırım yapabilirsin. Temettü hisselerini görmek için Papara Yatırım Hesabında Keşfet menüsüne gidebilir, temettü dağıtan şirketlerin önemli tarihlerine ve temettü oranlarına ilgili şirketin ayrıntı sayfalarından erişebilirsin. 

Papara Yatırım Hesabını kullanmaya başlamak için Papara hesabı açman yeterli. Tüm Papara ayrıcalıklarından yararlanmak için ücretsiz hesabını hemen şimdi, aşağıdaki butona dokunarak açabilirsin.

Papara Hesabı Aç!

 

Sorumluluk Beyanı

Papara web sitesi, uygulaması, blog ve sosyal medya hesaplarında yer alan tüm paylaşımlar, duyurular ve sektör verileri bilgilendirme amacıyla yayımlanmaktadır. Paylaşımlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Bahsi geçen piyasa, sektör ve şirket verileri içeriğin hazırlandığı tarihe ait olup, güncel piyasa verilerini yansıtmayabilir. Paylaşılan sektör ve şirket bilgileri halka açık kaynaklardan temin edilmiş olup, bu kaynaklardaki verilerin eksik veya hatalı olmasından doğabilecek zararlardan Papara Elektronik Para A.Ş. sorumlu değildir.