
Hisse senedi ne zaman alınır, ne zaman satılır?
- 11 Dakikalık okuma
- 17 Eyl 2024
Anahtar Bilgiler
- Bir hisse senediyle temelde üç işlem yapılır: Al, Tut ve Sat.
- Hisse senedi satın almadan önce fiyat aralığı, hisse senedi değerinin durumu, şirketin temettü dağıtıp dağıtmadığı değerlendirilebilir.
- Hisse senedi satmadan önce teknik analizler, hisse senedindeki yükseliş trendi, sektörü etkileyeceği düşünülen olumsuz haberler ve piyasa dalgalanmaları referans alınabilir.
Selam Paparalı! Eğer hisse senetleriyle işlemlere yeni başlıyorsan ve ilk kez borsada yatırım yapacaksan, temel dengeleri, mekanizmaları, işlemlerin fonksiyonlarını öğrenmen gerekir. Hisse senedi piyasalarında işlem yapmanın ilk adımı da hisselerle ne yapacağını bilmenden geçer.
Örnek şirketimiz Apple (AAPL) olsun. Apple hisse senetleriyle yapabileceklerin aslında şu üç işlemle özetlenebilir:
Al: Apple’ı seviyor, yatırımlarına ve geliştirdiği teknolojilere inanıyor, finansal performansında umut görüyor ve Apple’ı desteklemek istiyorsan yatırım bütçen karşılığı Apple hissesi satın alabilirsin.
Tut: Tutma işlemi, satın aldığın hisseleri satmadan elinde bekletmeni tanımlar. Aldığın Apple hisselerini henüz satmadıysan, elinde tutuyorsun demektir.
Sat: Yatırım önceliklerin, stratejin ve odağın değişti diyelim. Elindeki Apple hisselerini bu noktada elden çıkarabilir, yani satabilirsin.
Piyasaları yakından takip etmeye ve analist yorumlarına bakmaya başladıysan, mutlaka analistlerin yorumlarını bu üç kelimeyle özetlediğini görmüşsündür. Eğer analizler yatırım portföyünde o hisseyi tutmanın senin için iyi olduğunu gösteriyorsa, buna inanan analistler al ve tut yorumunda bulunurlar. Eğer gelecekte hisse senetlerinde düşüş bekleniyorsa ya da piyasada başka fırsatlar varsa, analistlerin buradaki yorumu sat olur.
Bu kararları vermeden önce kendi çıkarımlarını yapabilmen için bu yazıda hisse senedi ne zaman alınır ve ne zaman satılır konularına değineceğiz. Piyasa mekaniklerini anlaman için, genelde hangi durumlarda hisse senedi almanın ya da satmanın tercih edildiğine odaklanacağız. Başlıyoruz!
Hisse senedi alım satımına nasıl yaklaşmalı?
Paparalı, Amerikan piyasalarında yatırım yapmaya ek tasarruflar elde etmek ve daha iyi bir gelecek inşa etmek için başladığını biliyoruz. Yine de bu süreçleri yönetirken duygularından, hırslarından ve heyecanlarından çok, aklının yönlendirmesine inanmalısın. Hisse piyasalarında bir insan olarak duygusal yönlerini ne kadar sınırlar, analizlere ve mantıksal argümanlara ne kadar çok kulak verirsen, beklentilerine ulaşma potansiyelin de o kadar artar.
Yaygın bir senaryo şudur: 25 dolardan bir hisse satın aldın ve 30 dolara yükselmesini bekliyorsun. Hisse senedi 32 doları bulduğunda beklentilerinin üzerindeki bu artışın daha büyük artışları beraberinde getirebileceğini düşündün. Sen biraz daha beklemeye karar verdiğinde hisse senedi 23 dolara kadar indi. Eğer bu bekleme kararını yalnızca duygularınla verdiysen, yalnızca duyguları referans almanın zarara sebep olduğunu görmüş olmalısın.
Hisse senedi ne zaman alınır?
Öncelikle şunu söyleyelim, her zaman hisse senedi alabilirsin. Fakat hisse senedi almadan önce aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak, kendine aşağıdaki soruları sormak önemlidir.
-
“Satın almak istediğim fiyat aralığı ne?”
Bu soruya yanıt verebilmek için analist raporlarından ve görüşlerden de yararlanabilirsin. Yönelmek istediğin sektörleri, şirketleri ve iş kolları belirlersen, analistlerin buradaki yorumlarından hareketle senin için en uygun fiyat aralığındaki en uygun hisse senetlerini belirleyebilirsin. -
“Hisse senedi değerinin altında mı?”
Bir şirketin değerinin gerçek ya da gerçek dışı olup olmadığını keşfetmenin yolu, şirketin gelecekteki büyüme ve kâr beklentilerini tahmin etmekten geçer. Eğer temettü dağıtan bir şirket söz konusuysa, temettü büyümesine bakmak bir çözüm olabilir. Öte yandan ayrıntılarını şu yazımızda anlattığımız fiyat/kazanç oranını sektör ortalamasıyla ve rakip şirketlerle karşılaştırmak, hangi hisseyi alman gerektiği konusunda yol gösterebilir. -
“Şirket temettü dağıtıyor mu?”
Eğer yatırımlarını orta vadede pasif tasarruflara dönüştürmek istiyorsan temettü dağıtan hisselere odaklanabilirsin. Uzun vadeli yatırım stratejileri kuruyor ve temettü yatırımları yapmak istiyorsan, tercihini bu şirketlerden yana kullanabilirsin. Temettü kavramına dair ayrıntıları merak ediyorsan, şu yazımıza göz atmanı öneririz. -
“Yatırım kararlarım üzerine yeterince düşünüyor muyum?”
Analist görüşlerini referans almak yatırımcılığa yeni adım atanlar için iyi sayılabilecek bir başlangıç noktasıdır. Fakat esas hedefin kendi çıkarımlarını yapabilecek bilgi birikimine ulaşmak, şirketlerin “Yatırımcı İlişkileri” sayfalarını kendi kendine yorumlayabilecek seviyeye gelmek öncelikli hedefin olmalıdır. Pratik ettikçe finansal okuryazarlığın ve yatırım bilgin gelişir ve “Hisse senedi ne zaman alınır?” sorusuna daha kolay yanıt verebilir bir noktaya gelirsin.
Hisse senedi ne zaman satılır?
Hisse senedini satmaya karar vermen için içsel ya da dışsal sebepler olabilir. İçsel sebepler, daha çok piyasa ve hisse senedi özelindeki gelişmeleri kapsar. Dışsal sebepler ise senin kişisel hayatınla ilgilidir, finansal durumun, yatırıma karşı bakış açın, hisse senetlerini elden çıkarma kararı vermene neden olan dışsal sebepler arasında sayılır. Bu soruya daha doğru ve objektif bir yanıt verebilmek için farklı içsel sebepleri inceleyelim:
-
Satın alma kararının bir hata olduğunu fark etmişsindir
Başka yatırımcıların tavsiyesi ve deneyimlerinden hareketle bir hisse senedinin kısa vadede büyük tasarruflar elde etmeni sağladığını gördüğünde aklı ve mantığı bir kenara bırakıp duygularınla satın alma kararı vermiş olabilirsin. Eğer işler tahmin ettiğin gibi gitmezse, verdiğin kararın yanlış olduğunu fark edersin ve hisse senedini elden çıkarabilirsin. -
Hisse senetlerinde yükseliş trendi görülüyordur
Elinde tuttuğun şirket hisseleri, şirketlerin gösterdiği iyi performanslar sonucu yükselebilir. Eğer yatırım getirine hemen ulaşmak istiyorsan hisse senedini satmak isteyebilirsin. Öte yandan, bu yükseliş her zaman gerçeği yansıtmayabilir, bir diğer deyişle şirket hisseleri büyük bir spekülasyonla dalgalanıyordur ve burada vereceğin satış kararının arkasındaki esas motivasyon, ana paranı korumak olacaktır. -
Teknik analizler satışa işaret ediyordur
Hisselerin tarihsel hareketlerinden sonuçlar çıkarmaya yarayan teknik analizlerin sonuçları, ilgili şirketin hisselerinin yılın en düşük seviyesinde değer gördüğünü gösteriyor ve bu seviyenin altını test etmesini bekliyordur. Bu durum, hisse senedini elden çıkarmak için doğru bir zaman olabilir. Ya da tam tersi, hisse senedi teknik analize göre direnç noktasını aşmış ve yeni bir rekora hazırlanıyordur, bu noktada da elindeki hissenin bir kısmını satmayı düşünebilirsin. -
Rakip şirketlerden gelen haberler olumsuzluk çağrıştırıyordur
Elinde bir paylaşımlı araç şirketinin hissesini tuttuğunu düşünelim. Bu şirketin piyasadaki en büyük rakibi başarısız bir finansal çeyrek geçirdiğini açıkladı ya da toplu işten çıkarma kararı duyurdu. Bu durum, sektörde genel bir durgunluğa işaret ediyor olabilir. Buna dair sezgilerini analist yorumları ve haberlerle doğrulayabiliyorsan, hisseyi elden çıkarmak için doğru bir zaman olabilir. Zira benzer durumun hissesine sahip olduğun şirketin başına gelmesi olasıdır. -
Piyasa sallantılı görünüyordur
Her gün binlerce işleme ev sahipliği yapan borsalar, genel ekonomik koşullardan ve para politikası kararlarından etkilenir. Eğer güncel ekonomik konjonktür piyasalarda dalgalanmalara yol açıyorsa, hisselerini elden çıkarman şart değildir fakat portföyünü gözden geçirmeyi düşünebilirsin. Ekonomik durgunluk sinyalleri görülmeye başlandığında perakende yatırımcılarından kurumsal yatırımcılara herkes, portföylerini gözden geçirerek düşük performans potansiyeli olan hisse senetlerini ya da diğer varlıklarını satmayı düşünür. Finansal performansı düşük, borç yükü fazla olan şirketler, elden çıkarmayı düşünebileceğin portföy üyelerin arasında öne çıkabilir.
Papara Yatırım Hesabınla Nasdaq ve NYSE’de hisse senedi alıp satmaya başla!
Paparalı, Amerikan borsalarına yatırım yapmak ilgini çekiyor mu? Eğer bu soruya yanıtın evet ise, Papara Yatırım Hesabıyla tanışmanın zamanı gelmiş demektir.
Papara Yatırım Hesabı, teknoloji borsası olarak bilinen Nasdaq’ta ve New York Menkul Kıymetler Borsası’nda (NYSE) listelenen dünyaca ünlü şirketlere küçük birikimlerinle dahi yatırım yapmanı mümkün kılar. Üstelik bunu yapmak için ayrıca bir uygulama indirmen gerekmez, alışkın olduğun Papara arayüzünü kullanarak en güncel piyasa verilerine erişebilir, şirketleri keşfederek kendi hisse senedi yatırım portföyünü oluşturabilirsin.
Papara web sitesi, uygulaması, blog ve sosyal medya hesaplarında yer alan tüm paylaşımlar, duyurular ve sektör verileri bilgilendirme amacıyla yayımlanmaktadır. Paylaşımlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Bahsi geçen piyasa, sektör ve şirket verileri içeriğin hazırlandığı tarihe ait olup, güncel piyasa verilerini yansıtmayabilir. Paylaşılan sektör ve şirket bilgileri halka açık kaynaklardan temin edilmiş olup, bu kaynaklardaki verilerin eksik veya hatalı olmasından doğabilecek zararlardan Papara Elektronik Para A.Ş. sorumlu değildir.
- Endeks nedir, ne işe yarar?
- Piyasa değeri nedir, neden önemlidir?
- Hisse nasıl alınır? 4 adımda hisse alımı
- Nasdaq nedir? Nasdaq’a dair bilmen gereken her şey
- Fiyat / kazanç oranı nedir?
- Temel analiz ve teknik analiz nedir, nasıl yapılır?
- Ayı ve Boğa Piyasaları Hakkında Her Şey
- Halka arz nedir? Yatırımcı için neden önemlidir?
- Temettüye Dair Bilmen Gereken Her Şey
- Hisse senedi ne zaman alınır, ne zaman satılır?
- Hisse senedi yatırımı ve ticareti arasındaki farklar nelerdir?
- Aktif yatırım ve pasif yatırım nedir?
- Parça hisse senedi nedir?
- Hisse senedi nedir? Hisse senedi çeşitleri nelerdir?
- Borsa riskleri nelerdir? Borsaya yatırım riskli midir?
- Borsa nedir, borsa çeşitleri nelerdir?
- Blue chip hisse nedir, özellikleri nelerdir?
- Borsada emir tipleri nelerdir?
- Buy the dip nedir?
- Devre kesici nedir, ne zaman uygulanır?
- Hisse bölünmesine dair bilmen gerekenler
- Meme hisseleri: Tanım, örnekler ve daha fazlası
- Aktif kârlılık ve özsermaye kârlılığı nedir? Tanım, formül ve daha fazlası
- Volatilite nedir? Yatırımcı için anlamı nedir, neden önemlidir?
- Çeyrek raporu analizi nasıl yapılır?
- Fed nedir? Fed kararları piyasaları nasıl etkiler?
- Portföy nedir? Yatırım portföyü nasıl yapılır?
- İleri seviye temel analiz: Bilanço, gelir tablosu ve nakit akışı analizi
- Finansal tabloları anlamak: Yatırımcılar için en önemli gösterge ve oranlar
- Finansal krizler borsaları nasıl etkiler? Finansal krizler ve borsa üzerindeki etkileri
- Ekonomik veriler ve piyasaya etkileri: İstihdam, enflasyon, büyüme
- Analist tahminleri nasıl yorumlanır?
- Delisting nedir? Şirketlerin hisse senetleri ne zaman borsadan çıkarılır?
- Makroekonomik veriler nedir, yatırımcılar için neden önemlidir?
- Pareto ilkesi nedir? Pareto ilkesi yatırımda nasıl uygulanır?