
Hisse nasıl alınır? 4 adımda hisse alımı
- 10 Dakikalık okuma
- 01 Eki 2024
Anahtar Bilgiler
- Hisse Yatırımcıların öncelikle aracı kuruluşlarını seçmeleri ve yatırım hesaplarını oluşturmaları gerekir.
- senedi satın alma süreci temelde 4 adımda gerçekleştirilebilir.
- İkinci aşamada yatırımcılardan hangi hisse senetlerini almak istediklerine karar vermeleri beklenir.
- Üçüncü aşama emir tiplerini seçerek al emri vermeleridir.
- Son aşamada yatırımcılar, satın aldıkları farklı şirketlere ait hisse senetleriyle portföylerini çeşitlendirebilir, zenginleştirebilir.
Selam Paparalı!
Diyelim ki hisse senetleriyle işlem yapmaya, borsalarda bir yatırımcı olmaya karar verdin. Belki de bir süredir finans ve yatırım haberlerini takip ediyorsun ve vakit kaybetmeden hisse senedi alım satımına başlaman gerektiğini düşündün. Tam da bu noktada ne yapman gerektiğini bilememen oldukça anlaşılır. Bu yazıda, borsalarda yatırımcı olman için bilmen gereken en temel konuya, hisse senetlerini nasıl alabileceğine değineceğiz. Bu yazının tamamını okur ve uygularsan, 4 adımda hisse senedi yatırımcısı olabilirsin. Hazırsan, başlayalım!
Aracı kuruluşunu seç ve Yatırım Hesabını oluştur
Pay piyasalarında işlem yapabilmen için, bir aracı kuruluşla çalışman şarttır. Aracı kuruluşta kendin için oluşturacağın yatırım hesabı, hisse senedi alım satımı işlemlerini gerçekleştirebilmen için atman gereken ilk adımdır. Aracı kurumlar, yatırım yapmak için ihtiyaç duyduğunuz tüm hizmetleri, piyasa otoritelerinin denetiminde sunar. Papara gibi aracı kuruluşlar eğitim içerikleri de üretir ve böylece yatırımcılığın dinamiklerini derinlemesine anlayabilmen için zemin oluşturur. Ayrıca borsalarda işlem yaparken ihtiyaç duyduğun canlı veriler de aracı kuruluşlar tarafından sunulur. Öte yandan parça hisse adı verilen ve yatırımcılara bakiyeleri ne olursa olsun diledikleri şirkete yatırım yapabilme fırsatı veren özellik de aracı kurumların sunduğu kolaylıklar arasında yer alır.
Teknolojinin gelişmesi ve mobil uygulamaların hayatımızın merkezine daha çok yerleşmesiyle yatırım süreçleri de dijitale taşındı ve aracı kuruluşlar, geliştirdikleri uygulamalarla hisse senedi alım satımını kolaylaştırdı.
Papara da tam bu noktada devreye girer. Finansal ihtiyaçların konusunda hayatını kolaylaştırmak için çalışan Papara, Yatırım Hesabı adını verdiği yeni ürünüyle Amerikan borsalarında yatırım yapmana olanak tanıyan bir aracı kuruluş olarak öne çıkar. Papara Yatırım Hesabını oluşturduğunda Nasdaq ve New York Menkul Kıymetler Borsası’nda listelenen yüzlerce şirketin hissesini alıp satabilir hâle gelirsin.
Hangi hisseleri satın almak istediğine karar ver
Söylediğimiz gibi, Papara Yatırım Hesabınla yüzlerce şirketin hisse senedini alabilirsin. Bu konuda ilk adımı atabilmek için şirketleri iki farklı yaklaşımla değerlendirebilirsin:
- Uzun yıllar boyunca tutmak istediğin hisse senetleri: Çalışmalarına güvendiğin, geleceğinde potansiyel gördüğün, daha kurumsal yapıları ve güvenilir finansal tabloları olan dünyaca ünlü şirketlerin hisse senetlerinden birkaçına portföyünün ilk hisse senetleri arasında yer verebilirsin.
- Kısa vadede iyi performans göstereceğini bildiğin hisse senetleri: Bazı şirketler için uzun vadeli yatırımlar düşünmezsin ama güncel bir konu hakkında aktif olarak faaliyet gösterdiklerini bildiğin noktada, kısa vadede iyi kazançlar getirebileceğine dair tahmin yürütebilirsin. Portföyünün bir kısmında bu hisselere de yer verebilirsin.
Unutma, piyasa riskleri her zaman vardır ve tahminlerin tutmadığı zamanlar da olabilir. Analist yorumları ya da diğer yatırımcıların davranışları, seçtiğin hisse senetlerinin performansına dair net bir gerçeklik sunmaz. Portföyünü riskleri en az seviyede tutacak biçimde nasıl şekillendireceğine dair daha çok şey öğrenmek için bu bölümdeki diğer yazılara göz atabilirsin. Hep ne deriz, yatırımcılık bir maratondur. Genel borsa ve yatırımcılık tecrübenin de pratik yaptıkça ve finansal göstergeleri daha iyi okumaya başladıkça gelişeceğini de zaman zaman kendine hatırlatabilirsin.
Emir tipini seç
İlk yatırımların için hisse senedini alacağın şirketlere ve alacağın hisse miktarlarına karar verdiysen, sıra emir tipini seçmeye gelmiştir. Kısa bir parantez açıp, Papara Yatırım Hesabında parça hisse özelliğiyle bütçen kadar hisse alabileceğini hatırlatalım. Örneğin yatırım süreçlerini deneyimlemek için 10 dolar ayırdıysan, bu 10 doların yarısıyla Tesla, diğer yarısıyla da Apple hissesi satın alabilirsin.
Emir tiplerine dair ayrıntıları şu yazımızda anlatmıştık. Hisse alımları için farklı emir türleri vardır ve seçtiğin emir türü, aracı kuruluşun senin adına işlem yapmasını istediğin koşulları belirler. Dilersen piyasa emri vererek aracı kuruluşun hisse senedini hemen ve mevcut en iyi fiyattan satın almasını sağlayabilir, ya da limit emri vererek ödeyebileceğin maksimum fiyatı belirleyebilirsin. Örneğin bir hisse senedi 11 dolardan işlem görüyorsa ve sen bu hisse senedini yalnızca 10 doların altında bir fiyattan almak istiyorsan, limit emir sayesinde aracı kuruluşun hissenin değeri 10 doların altına düştüğünde işlem yapmasını sağlarsın. Emirlerini de oluşturduğunda, hisse senedi alma işlemini tamamlamış olursun. Tebrikler! 🎉
Portföyünü oluştur
İlk işlemlerini tamamladıktan sonra, aslında portföyünü oluşturmak için de ilk adımlarını atmış olursun. Artık bir yatırım hesabın olduğuna ve hisse senedi alımının nasıl yapıldığını bildiğine göre Papara Yatırım Hesabını daha aktif kullanmaya başlayabilirsin. Papara Yatırım Hesabına, Papara’daki dolar hesabından saniyeler içinde bakiye yükleyebilir, çeyreklik raporlarını yakından takip ettiğin şirketlerin hisseleriyle portföyünü zenginleştirebilirsin. Unutma, yatırım portföyünü birden fazla yatırım aracıyla ya da hisse senediyle çeşitlendirmek, riskleri azaltmana yardımcı olur. Bu konuyla ilgiliysen, eylemlerini desteklediğin halka açık şirketlere, çeşitli temalarda öne çıkan markalara ve son dönemde iyi performans gösteren hisse senetlerine odaklanabilir, risk toleransına göre farklı ağırlık dengelerinde hisse senetleri satın alarak portföyünü oluşturabilirsin.
Paparalı, tekrar tebrikler! Papara Yatırım Hesabını seçerek yatırım yapmanın en hızlı halini deneyimlemiş oldun. Eğer hâlâ Papara hesabın yoksa, aşağıdaki butonu kullanarak Papara Yatırım Hesabını oluşturabilir ve dört adımda Amerikan borsalarında hisse senedi alıp tatmanın kolaylığıyla tanışabilirsin.
Papara web sitesi, uygulaması, blog ve sosyal medya hesaplarında yer alan tüm paylaşımlar, duyurular ve sektör verileri bilgilendirme amacıyla yayımlanmaktadır. Paylaşımlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Bahsi geçen piyasa, sektör ve şirket verileri içeriğin hazırlandığı tarihe ait olup, güncel piyasa verilerini yansıtmayabilir. Paylaşılan sektör ve şirket bilgileri halka açık kaynaklardan temin edilmiş olup, bu kaynaklardaki verilerin eksik veya hatalı olmasından doğabilecek zararlardan Papara Elektronik Para A.Ş. sorumlu değildir.
- Endeks nedir, ne işe yarar?
- Piyasa değeri nedir, neden önemlidir?
- Hisse nasıl alınır? 4 adımda hisse alımı
- Nasdaq nedir? Nasdaq’a dair bilmen gereken her şey
- Fiyat / kazanç oranı nedir?
- Temel analiz ve teknik analiz nedir, nasıl yapılır?
- Ayı ve Boğa Piyasaları Hakkında Her Şey
- Halka arz nedir? Yatırımcı için neden önemlidir?
- Temettüye Dair Bilmen Gereken Her Şey
- Hisse senedi ne zaman alınır, ne zaman satılır?
- Hisse senedi yatırımı ve ticareti arasındaki farklar nelerdir?
- Aktif yatırım ve pasif yatırım nedir?
- Parça hisse senedi nedir?
- Hisse senedi nedir? Hisse senedi çeşitleri nelerdir?
- Borsa riskleri nelerdir? Borsaya yatırım riskli midir?
- Borsa nedir, borsa çeşitleri nelerdir?
- Blue chip hisse nedir, özellikleri nelerdir?
- Borsada emir tipleri nelerdir?
- Buy the dip nedir?
- Devre kesici nedir, ne zaman uygulanır?
- Hisse bölünmesine dair bilmen gerekenler
- Meme hisseleri: Tanım, örnekler ve daha fazlası
- Aktif kârlılık ve özsermaye kârlılığı nedir? Tanım, formül ve daha fazlası
- Volatilite nedir? Yatırımcı için anlamı nedir, neden önemlidir?
- Çeyrek raporu analizi nasıl yapılır?
- Fed nedir? Fed kararları piyasaları nasıl etkiler?
- Portföy nedir? Yatırım portföyü nasıl yapılır?
- İleri seviye temel analiz: Bilanço, gelir tablosu ve nakit akışı analizi
- Finansal tabloları anlamak: Yatırımcılar için en önemli gösterge ve oranlar
- Finansal krizler borsaları nasıl etkiler? Finansal krizler ve borsa üzerindeki etkileri
- Ekonomik veriler ve piyasaya etkileri: İstihdam, enflasyon, büyüme
- Analist tahminleri nasıl yorumlanır?
- Delisting nedir? Şirketlerin hisse senetleri ne zaman borsadan çıkarılır?
- Makroekonomik veriler nedir, yatırımcılar için neden önemlidir?
- Pareto ilkesi nedir? Pareto ilkesi yatırımda nasıl uygulanır?