
Blue chip hisse nedir, özellikleri nelerdir?
- 10 Dakikalık okuma
- 06 Şub 2025
Anahtar Bilgiler
- Blue chip, yatırımcı gözünde nitelikli, değerli, güvenilir kabul edilen hisse senetlerine verilen isimdir.
- Blue chip hisse senetlerine sahip şirketler, ekonomik durgunluk dönemlerini daha kolay atlatır ve piyasa volatilitesinden daha az etkilenir.
- Blue chip hisse senetlerinin piyasa değeri milyarlarca doları bulur.
- Bu hisse senetleri, dünyanın en büyük borsalarında ve endekslerinde işlem görür.
Selam Paparalı!
Her ülkede bazı şirketler hem geçmişleri hem de yıllar içinde tüketici ve yatırımcılarda oluşturdukları imajla güvenilir şirketler olarak düşünülür. Bu şirketlerin organizasyon yapıları, işleyişleri ve yönetim kademesindeki isimleri, toplum nezdinde değer görür. Bu şirketlerin borsada işlem gören hisse senetleri de bu imajın gücünden etkilenir ve yatırımcılar gözünde kıymetli ve güvenilir kabul edilir.
1923 yılında özellikle hisse senedi fiyatları yüksek olan şirketler için Dow Jones’ta çalışan Oliver Gingold’un kullandığı bir tabir, bugün yatırımcı gözünde kaliteli olarak nitelendirilen hisse senetlerini tanımlıyor: Blue chip. Bu yazıda ilhamını poker oyunundan alan bu tabirin ayrıntılarına odaklanacağız. Yazıyı okuduğunda, “Blue chip hisse senedi nedir?”, “Blue chip hisse özellikleri nelerdir?”, “Blue chip hisse hangi yatırımcılar için iyidir?” gibi sorulara yanıt bulabileceksin.
Blue chip hisse senedi nedir?
Blue chip hisse senetleri, ulusal olarak tanınan, köklü ve mali açıdan sağlam şirketlerin hisse senetlerine verilen isimdir. Blue chip’ler genellikle yüksek kaliteli, geniş çapta kabul görmüş ürün ve hizmetler satar. Blue chip şirketlerin ekonomik durgunluk dönemlerini atlatması ve makroekonomik koşullardan daha az etkilenmesi daha kolaydır. Bu yönüyle bu gibi şirketler, uzun süreli istikrarlı ve güvenilir büyüme vadeder.
Blue chip hisselerin özellikleri
Hisseleri blue chip olarak değerlendiren şirketler, kamuoyunda saygı gören, itibarı yüksek şirketlerdir. Bu hisse senetlerinin hangi borsada olursa olsun değişmeyen aşağıdaki gibi ortak özellikleri vardır:
- Bu hisse senetleri, istikrarlı ve güvenilir şirketlere aittir.
- Bu şirketler genellikle yatırımcılarına temettü öder.
- Büyük ve köklü yapılara sahiplerdir.
- Mali açıdan sağlam şirketlerdir.
- Piyasa değerleri milyarlarca dolar seviyesindedir.
- Genellikle pazar lideri şirketlerdir ya da sektörlerindeki en büyük pazar payını oluşturan ilk üç şirket içinde sayılır.
- Piyasaların stresli ve durgun olduğu dönemleri daha kolay aşar.
- İyi bilinen, iyi sermayelendirilmiş, sağlam finansal beklentilere sahip uzun vadeli istikrarlı stratejileri olan şirketlerdir.
- Daha az değişken yatırımlar olarak görülür.
- Yüksek özsermaye getirisine (ROE) ve varlık getirisine (ROA) sahiptir.
- ABD’de Dow Jones Endüstri Endeksi, S&P 500 ve Nasdaq-100, Kanada’da TSX-60 ya da Birleşik Krallık’taki FTSE gibi endekslerde işlem görür.
Blue chip hisse senetleri hangi yatırımcılar için önerilir?
Yıllardır faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerin hisse senetleri, blue chip olarak anılır. Örneğin; Amerika borsalarında Coca-Cola, Disney, Pepsico, Walmart, General Electric, IBM, McDonald’s gibi şirketlerin hisse senetleri bu sınıfa girer. Her biri sektöründe lider olan ya da liderler arasında sıralanan bu şirketler, tarihsel geçmişleri boyunca birden çok ekonomik daralma ya da kriz döneminden başarıyla çıkmayı başarmışlardır.
Bu durum, blue chip hisse senetlerini portföyünü istikrarlı şirketlerle inşa etmek isteyen, agresif bir yatırım stratejisindense “al ve tut” gibi bir yaklaşım benimseyen yatırımcılar için daha uygun hâle getirir. Düşük risk toleransı olan ya da emeklilik dönemlerinde temettü geliri elde etmek isteyen birçok muhafazakâr yatırımcı, blue chip hisse senetlerini tercih eder. Zira bu hisse senetleri, sermayenin korunmasının yanı sıra çoğunlukla temettü olanağı da sunar. Ayrıca birikimler, bu gibi hisse senetlerinde enflasyona karşı korunmuş olur. Unutma, blue chip olarak adlandırılan şirketlerin temettü dağıtması şart değildir. Bir şirket temettü dağıtmasa da blue chip olarak görülebilir.
Ekonomide kurumsal bir statüye sahip olan blue chip hisse senetleri, diğer hisse senetlerine kıyasla daha düşük volatiliteli yatırım olanağı sunar. Fiyatlarda büyük çaplı değişimler görülmemesi, bu hisse senetlerinin likiditesini de artırır, bir diğer deyişle bu gibi şirketlerin hisse senetleri kayıpsız ya da çok küçük kayıplarla nakde dönüştürülebilir.
Blue chip hisse senetleri ve çeşitlendirme
Blue chip hisse senetleri, diğer hisse senetlerine göre daha güvenli yatırım olanağı sunar. Çoğunlukla muhafazakâr ve risk toleransı düşük yatırımcılar tarafından uzun vadeli yatırımlar için tercih edilse de bu gibi şirketler, risk toleransı daha yüksek olan genç yatırımcılar için de avantajlar sunar. Yatırımda doğru ağırlıklarla yapılan çeşitlendirme, portföy risklerini en aza indirmeye yarar. Daha fazla riske girmeyi göze alan genç yatırımcılar da birikimlerinin bir kısmını blue chip hisselere yatırdıklarında bu riskleri tolere edebilecek bir güvenlik alanı da oluşturmuş olur.
Yine de blue chip hisse senetlerinin de kayıp risklerinden tamamen bağımsız olmadığını hatırlamak gerekir. Blue chip olarak addedilen General Motors ya da Lehman Brothers gibi şirketlerin veya 2008’deki küresel durgunluk sırasında bir dizi Avrupa merkezli bankanın iflası, en iyi şirketlerin dahi aşırı stresli dönemlere yenik düşebileceğinin kanıtı sayılır.
Blue chip hisse senetlerine nasıl yatırım yapılır?
Paparalı, yatırımın bir maraton olduğunu düşünüyor olabilirsin. Uzun ya da kısa, herhangi bir vadede yatırım yapmayı seçen yatırımcıların portföylerinde uygun ağırlıkları blue chip şirketlere ayırmasının riskleri aza indireceğini artık biliyorsun.
Papara, Microsoft, Apple, Walmart gibi dünyaca ünlü ve blue chip olarak sayılan şirketlerin hisse senetlerine her ölçekten birikimle erişme imkânı sunar. Papara Yatırım Hesabını dakikalar içinde açabilir ve blue chip hisse senetlerine yatırım yaparak portföyünün sağlam temellerini oluşturmaya başlayabilirsin.
Papara Yatırım Hesabını açmak için yoğun süreçlerden geçmene gerek yok. Tamamını yalnızca birkaç dakikada tamamlayabileceğin adımlarla Papara Yatırım Hesabını dakikalar içinde oluşturarak bu şirketlerin ortaklarından biri olabilirsin. Parça hisse özelliği de sunan Papara Yatırım Hesabı, örneğin 1$ ile Microsoft’un hisselerine ortak olmanı mümkün kılar. Henüz Paparalı değilsen ve birikimlerini değerlendirmenin bir yolunu arıyorsan ücretsiz Papara hesabını aşağıdaki butona dokunarak açabilirsin.
Papara web sitesi, uygulaması, blog ve sosyal medya hesaplarında yer alan tüm paylaşımlar, duyurular ve sektör verileri bilgilendirme amacıyla yayımlanmaktadır. Paylaşımlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Bahsi geçen piyasa, sektör ve şirket verileri içeriğin hazırlandığı tarihe ait olup, güncel piyasa verilerini yansıtmayabilir. Paylaşılan sektör ve şirket bilgileri halka açık kaynaklardan temin edilmiş olup, bu kaynaklardaki verilerin eksik veya hatalı olmasından doğabilecek zararlardan Papara Elektronik Para A.Ş. sorumlu değildir.
- Endeks nedir, ne işe yarar?
- Piyasa değeri nedir, neden önemlidir?
- Hisse nasıl alınır? 4 adımda hisse alımı
- Nasdaq nedir? Nasdaq’a dair bilmen gereken her şey
- Fiyat / kazanç oranı nedir?
- Temel analiz ve teknik analiz nedir, nasıl yapılır?
- Ayı ve Boğa Piyasaları Hakkında Her Şey
- Halka arz nedir? Yatırımcı için neden önemlidir?
- Temettüye Dair Bilmen Gereken Her Şey
- Hisse senedi ne zaman alınır, ne zaman satılır?
- Hisse senedi yatırımı ve ticareti arasındaki farklar nelerdir?
- Aktif yatırım ve pasif yatırım nedir?
- Parça hisse senedi nedir?
- Hisse senedi nedir? Hisse senedi çeşitleri nelerdir?
- Borsa riskleri nelerdir? Borsaya yatırım riskli midir?
- Borsa nedir, borsa çeşitleri nelerdir?
- Blue chip hisse nedir, özellikleri nelerdir?
- Borsada emir tipleri nelerdir?
- Buy the dip nedir?
- Devre kesici nedir, ne zaman uygulanır?
- Hisse bölünmesine dair bilmen gerekenler
- Meme hisseleri: Tanım, örnekler ve daha fazlası
- Aktif kârlılık ve özsermaye kârlılığı nedir? Tanım, formül ve daha fazlası
- Volatilite nedir? Yatırımcı için anlamı nedir, neden önemlidir?
- Çeyrek raporu analizi nasıl yapılır?
- Fed nedir? Fed kararları piyasaları nasıl etkiler?
- Portföy nedir? Yatırım portföyü nasıl yapılır?
- İleri seviye temel analiz: Bilanço, gelir tablosu ve nakit akışı analizi
- Finansal tabloları anlamak: Yatırımcılar için en önemli gösterge ve oranlar
- Finansal krizler borsaları nasıl etkiler? Finansal krizler ve borsa üzerindeki etkileri
- Ekonomik veriler ve piyasaya etkileri: İstihdam, enflasyon, büyüme
- Analist tahminleri nasıl yorumlanır?
- Delisting nedir? Şirketlerin hisse senetleri ne zaman borsadan çıkarılır?
- Makroekonomik veriler nedir, yatırımcılar için neden önemlidir?
- Pareto ilkesi nedir? Pareto ilkesi yatırımda nasıl uygulanır?